* iletişim..>>

 

* neden ORHAN VELİ?>>

* neden ŞİİR EVİ?>>

* etkinlikler>>

* ulaşım>>

* ORHAN VELİ sergisi>> * şiir yaprağı sonuçları>>

* düzenSİZ YAPRAK>>

* bağlantılar..>>

KANIK'sadığım biri

ORHAN VELİ

Yazan: M. Şeref Özsoy

JUST FOR THE HELL OF IT

111 Poems by ORHAN VELİ

Translated by

Talat Sait Halman

ORHAN VELİ KANIK

Fremdarting

übersetzt von

Yüksel Pazarkaya

ORHAN VELİ'nin

çevirdiği şiirler

Haz: TUNÇER BAYKAŞ

 

"BİR GÜNÜM DAHA" VARMIŞ..

"Varlık'ın şiir kadrosu yeni ve kuvvetli genç imzalarla zenginleşmektedir. Aşağıda dört şiirini (Oaristys, Ebabil, Eldorado ve Düşüncelerimin Başucunda) okuyacağınız Orhan Veli, şimdiye kadar yazılarını neşretmemiş olmasına rağmen olgun bir sanat sahibidir. Gelecek sayımızda onun ve arkadaşları Oktay Rifat, Melih Cevdet, Mehmet Ali Sel'in şiirimize getirdikleri yeni havayı daha iyi belirtecektir."

 

Varlık Dergisi'nin Aralık 1936 tarihli sayısında çıkan bu açıklama Orhan Veli hakkında büyük bir yanılgıya sebep olmuştur.. Bu yanlış, Şaban Özdemir'in bir kütüphane çalışması sırasında düzeltildi..

 

Üstelik taramak için aldığı derginin içinden yanlışlıkla ciltlenen bu dergi çıkmış..

Derginin adı: İnkılâp

Derginin birinci sayısında SU VE SUSUZLUK adlı küçük bir öyküsü var Orhan Veli'nin.. İşte öykü..

 

Elimde bir bardak su.... bardak cam, su berrak... dudaklarım yanıyor susuzluktan. Gözlerimi ve dudaklarımı camın parlaklığında görüyorum. Su...

Renksizlik, suda renkten renge giriyor. Su renksiz.. Su berrak, su renkli, su parlak.. Gölgeler, çizgiler düz ve keskin..

Bardakta su.. Bir umman görüyorum bardakta, dudaklarım yandıkça susuzluktan.. bir ırmak, bir çağlıyan..

Renksizlik içinde renklerin ahengi var.. Su renkler kadar efsaneli.. Su, ondokuzucu asır şairinin seferi kadar hulyalı.. Su, hakiki sevgilinin kalbi kadar saf, gözlerinin rengi kadar berrak. Su, rüya kadar tatlı.. rüya kadar.. rüya.. rüya gibi canlanıyor gözümde su.

Çizgiler kayboluyor. Buğu rengi bir hayal.. Su canlı bir hayal oluyor. Cam bardağın parlaklığında bir şahsiyet görüyorum. Susuzluk, suyun ıslak ve kırmızı dudaklarında kıvranyor.. Kendi iştiyakımı, hayal olan suyun hislerinde duyuyorum. Susuzluktan yanan çatlak dudaklarıma onun ıslak ve kırmızı dudaklarından bir damla hayat aksın diye.

Hayali.. içiyorum..

- Dudaklarımda serinlik, damarlarımda alev.. Sinirlerim yanıyor.. Dudaklarımın ıslaklığını ve yumuşaklığını bütün uzviyetimle doya doya.. Hayali.. içiyorum.

 

Ayrıca derginin bu sayısında Melih Cevdet'in Sarı - Siyah şiiri ile Oktay Samih Rifat'ın birisi Merdivenler diğeri de Kadife olmak üzere 2 şiiri var..

İkinci sayısından da birkaç sayfa örnek var elimizde.. Melih Cevdet'in Hatırlatma ve Oktay Samih Rıfat'ın Komşumun Balkonu şiirlerinin yanı sıra, bir de Orhan Veli'den şiir var.. BİR GÜNÜM DAHA adını taşıyan bu şiir, bulabildiğimiz kadarıyla bildiğimiz Orhan Veli'nin yayımlanmış ilk şiiridir..

Dokuz yaşında okumaya, on yaşında da yazmaya olan aşkının farkına varan Orhan Veli'nin, on üç yaşında (1927) Oktay Rifat'ı, on altı yaşında (1930) Melih Cevdet'i tanımasının üstüne; günümüzde pek sesi sedası çıkmayan, lise yıllarında okul kooperatifinin parasıyla yayımladıkları Sesimiz adlı dergiyi de koyarsak başka yazı ve şiirlerinin de olacağını hayal etmekten geri kalamayız..

M. Şeref Özsoy


ANA SAYFA